sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

kenkien hoitovinkit osa 1 - Musta mokka/nupukki

Nyt kun vuoden pimein aika alkaa väistyä, saattaa ihana, kajastava auringonvalo paljastaa kosteuden tekemät haitat lempikenkien pinnassa. Lempikengäthän ovat yleensä ne, jotka sitä aina mieluiten iskee jalkaan, mutta jotka usein ovat ne eteisen kuluneimmat yksilöt - juuri sen (melkein)jokapäiväisen käytön takia.

Ajattelin nyt jakaa aina joka kuukausi jonkin hoitovinkin - liittyen kokeiluistani joko kenkiin tai asusteisiin. Ensimmäisenä vuorossa on musta nupukki, mitä onkin ollut paljon tänä talvena liikkeellä eri merkeillä, yhden brändin ja mallin kuitenkin ollessa ehkä se suosituin. (Vinkiksi annan kolme kirjainta: U, G ja G. ;) )
Nyt käsittelyyni pääsevät A Pair:in nilkkurit, mutta hoitovinkkiä tosiaan voi soveltaa myös muihin mustiin mokka- tai nupukkipintaisiin kenkiin.


Tässä tuttu lähtötilanne: Pintamateriaali sinertää ja on pölyssä.

Tarvikkeet:
 • Sanomalehteä reilusti (kenkien alle lattian suojaksi)
 • Nupukkiharja
 • Mustaa nupukkiväriä

Aloita varovasti harjaamalla pölyt ja irtolika mokkaharjan pehmeällä, kumimaisella harjaksella. Tarkkaile pintaa - jos materiaali kestää hyvin, voit harjata kovempaakin. Mokkaharjan teräväharjaksinen puoli  auttaa puhdistamaan pinttyneemmätkin liat, mutta kaikista pehmeimpiin materiaaleihin sitä on syytä käyttää harkiten. Huom! Jos lika ei puhdistu pelkän harjan avulla, käytä silloin nahanpuhdistukseen sopivaa tuotetta.

Kun nupukki/mokka on puhdistettu ja harjattu "auki", on aika suihkuttaa materiaalille tarkoitettua hoitavaa värinuudistetta. Suojaa tällöin lattiat sanomalehdillä ja muista varoa suihkuttamasta vetoketjuihin tai kengän erivärisiin kohtiin - aine todellakin on värjäävää! Suihkuta n 20cm etäisyydeltä huolellisesti pinta läpi ja anna kuivua.

 Tsadaa! Pinta on kuin entinen. Muista myös suojata kengät kosteudelta!


//How to make your suede/nubuck shoes look like new again. Step 1. Clean with special soft brush Step 2. Re-color shoes with special color spray for suede. Voilá!

15 kommenttia:

 1. Sun blogi pääsi mun linkitä blogisi top5:een :)

  http://incomplete-sanni.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Sulla on niin kiva blogi, että ryhdyin lukijaksi. :)

  http://vaatetellen.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Ja piti myös sanoa, että tää ohje tuli todella tarpeeseen, sillä mun mustat mokkanilkkurit tulevat tarvitsemaan hoitoa lähiaikoina ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee ainakin yhdelle tuli jopa tarpeeseen tämä postaus :D

   Poista
 4. Ihan hyödyllistä tietoa, mä yleensä vaan harjaan sen koko materiaalin siitä kengäsät pois jos tulee likaa :D Ei mikään kestävä menetelmä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan seki jo, että harjailet :D Hyvä tietty olis vaan käyttää materiaalia hoitavaa ja suojaavaa tuotetta kaveriks ;)

   Poista
 5. Mä haluaisin hyvän kenkäohjeen siihen, et miten saan puristavat nahkakengät venytettyä jalkaan sopivaksi tehokkain keinoin!
  Harmittaa yhdet Armanin kengät, kun ovat todella kivuliaat jalassa, mutta ei viitsis kuukauden palkkaa roskiinkaan heittää. Nyt lojuvat tuolla myyntikasassa, kun en ole keksinyt miten venyttäisin ne sopiviksi jalkaani...:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi vaihtoehtoa: Ostat nahanvenyttämissuihkeen, joka suihkutetaan kengän sisäpuolle ja sen jälkeen "kävellään kengät" sopiviks. Toinen vaihtoehto on, et viet ne suutarille venytettäväks. :) Kumpikin toimii!

   Poista
 6. Tarvitsen noita tuotteita! Mun nupukki-rakkaani on harmaana :(

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!